HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
Weboldal címe
Weboldal alcíme
Példa cím
Fűszerkülönlegességek

Így készítjük... és eszik vagy isszák... mit főzzek ma..

Jól bevált, érdekes, elegáns, ízletes receptek, élelmiszer-tudomány, főzési eljárások, technikák, berendezések melyeket használunk, élelmiszer-történetek, minden ami gasztro.....

A mai gasztronómiát elnézve kijelenthetjük, hogy a gasztro nem más mint egy építkezés a régi kor technológiai eljárásai a mai kor technológiai újításaival ötvözve, követve a hatósági előírásokat, változásokat, a praktikusságot, mellyel meg tudjuk tartani az alapanyagok eredeti minőségét, lerövidíthetjük a munkafolyamatokat, így a mai trenddel egyenlő, modern étkezési szokásokat igénylő ételeket tudunk előállítani, megőrizve a régi kor ízeit.:)​

Milyen alapanyagokból főzünk? Milyen konyhatechnológiai eljárásokat használunk? Milyen eszközök állnak rendelkezésre a konyhán? Ha tovább olvasod sok kulisszatitokra fény derül:)

A gasztronómia folyamatosan változik, követve mindennapjaink étkezési szokásait, azonban a legfontosabb tényezők a szakácsok, akik munkája szorosan összefonódik a technológia változásokkal, mellyel teret kapnak arra, hogy kreatívan, innovatívan, sokoldalúan, alternatívákat keresve főzzenek, és nap mint nap újabb ételkölteményekkel lepjék meg a gasztronómia hódolóit.

Ez a lendület visz minket is előre, hogy felejthetetlen ételek szülessenek nálunk, mellyekkel meggyönyörködtethetünk Benneteket.

Alapanyagok 

Beszállítóink sokéves vendéglátói tapasztalattal rendelkeznek, így magas minőségű friss alapanyagok, érkeznek be hozzánk nap mint nap az OZ KANTIN-ba. Különös gondot fordítunk arra, hogy minőségi alapanyagokból főzzünk.

Az első és elengedhetetlen eszköz egy konyhában – kombi sütő

Egy sütő, mellyel a kelesztéstől a hússütésig minden lehetséges. Sütni és párolni is tud, különböző hőmérsékleteken, előre beprogramozható, így szinte magától végzi a „dolgát”, persze csak akkor, ha szakavatott kéz irányítja! Használatuk azért praktikus mert, a kombinált főzési folyamatnak köszönhetően ízletes és zamatos ételek készíthetőek vele. A kombi sütő és gőzpároló alapjaiban változtatta, forradalmasította a vendéglátást, mellyel egy új időszámítás kezdődött a főzésben.

Sous-vide /ejtsd: szuvid :) / 

Jól hangzik, de mi is ez pontosan? Alacsony hőmérsékleten, hosszabb ideig történő hőkezelés vákum tasakban az eredmény egy tökéletes állagú, ízű, színű étel, mely teljesen megőrzi eredeti tápanyag tartalmát. A különböző ételek eltérő hőmérsékleten és ideig készülnek. Gondoltad volna? Egy tökélestes marhával akár 72 órán át is dolgozunk. Az eljárást a 70-es  évektől használják, mely forradalmasította a gasztronómiát.

Az eljárás lépései: 1) Vákumozás, egy műanyag tasakban zárjuk el az alapanyagokat, mely légmentes környezetet hoz létre meggátolva az elszíneződést és a baktériumok szapordását. 2 ) temperáló termosztát mely tizedfok pontossággal hőkezeli a teméket. 3) (sokkolás) melyet egy sokkoló hűtőgép végez, mely nagyon gyors hűtéssel 3 C károsítás nélkül viszi le a hőmérsékletet. Az így kezelt termékek akár 21 napig eltarthatóak a légmentesen lezárt vákum tasakban.

Konfitálás 

Az gondolnád, hogy "na" megint egy új trendi szakkifejezés, pedig már a nagymamád is használta! Biztosan készített zsírban eltett sertéssültet:) Több évszázados múltra visszatekintő eljárásról beszélünk. Az eljárás lényege, hogy a húst teljesen saját zsírjában lassú tűzön, fűszerekkel készítjük. A zsír nem engedi, hogy a hús kiszáradjon, és mivel az étel lassan készül így a fűszereknek elegendő idő áll rendelkezésre, hogy átjárják a húst. Leggyakrabban kacsa, liba és sertés sülteknél találkozhattok ezzel az eljárással. Gazdag tartalmas ízű, omlós husi lesz a végeredmény. Különösebb eszközt nem igénylő eljárás, a húst egy vastagabb falú edénybe kell helyezni, úgy hogy a zsír teljesen ellepje. készíthetjük tűzhelyen kis lángon kb 3 óra, vagy 80 C sütőben kb 5 óra alatt, a hús fajtájától függően.

Felejsd el a rántást – Liszt nélküli világ – mivel is sűrítjük a főzeléket

Egy főzeléket, rántás nélkül kétféleképpen lehet sűríteni az egyik módszer, hogy a főzeléket saját anyagával sűrítjük, vagyis a zöldség egy részét leturmixoljuk, a többi alkotóelem pedig ehhez van hozzákeverve. Ilyen például az annyira szeretett zöld zölborsó főzelékünk is, biztosan találkoztál már nálunk vele. A másik lehetőség, hogy burgonyával sűrítjük a főzeléket. Egy két burgonya beleturmixolva használható sűrítő anyagként.

És mitől lesz szép krémes, homogén állaga a főzelékeknek és a krémeknek? A titok a thermomix :)

Thermomix

Nagyon más mint egy hagyományos turmixgép. A név a „thermo” (fűtés) és a „mix” (keverés) kombinációjából származik. Többfunkciós gép melyen a funkciók egyszerre elérhetők gőzölés, emulgeálás, keverés, pontos fűtés, őrlés, dagasztás, aprítás. Roppant éles és nagyon nagy fordulatszámon forog a penge, ettől lesz a krémeknek, főzelékeknek az állaga tökéletes, sima és krémes, miközben nem veszítik el a színüket sem.

Füstölés 

Hideg, meleg füstölés, sütve füstölés. A füstölés célja a füstös íz kialakítása. Füstölni szinte bármit lehet, ne tétovázz csak próbáld ki.

Laktózmentesen 

A laktózérzékenység ma már nem is olyan kis probléma mint gondolnánk. Igyekszünk a laktózérzékenyek számára is változatos ételeket kínálni, hogy a sült, rántott, és natúr, húsokon, köreteken túl legyen más alternatíva is. Előszeretettel készítünk főzelékeket, ragukat, kókusztejjel, rizstejjel. Figyelem nem csak laktózérzékenyeknek ajánljuk, nagyon finom, és egészséges is:)

Gluténmentesen 

Ha gluténérzékeny vagy nagyon kell figyelned az ételválasztásra, sok élelmiszer tartalmaz rejtett glutént, de mindig tudunk Neked segíteni a választásban. Nem kell búcsúzni a kedvenceidtől. Több ételt készítünk gluténmentesen, liszt nélkül sűrítünk főzelékeket, a tésztának kitűnő alternatívája a rizstészta és még sokáig sorolhatnánk, de azért vagyunk itt, hogy segítsünk és feltehesd a kérdéseidet :)